Case overzicht

Acque del Basso Livenza bespaart dankzij de oplossingen van Eaton Italy

Acque del Basso Livenza S.p.A. is een volledig openbare naamloze vennootschap die meer dan 140.000 klanten bedient in negentien gemeenten in de provincies Treviso, Venezia en Pordenone.
Het is een van de grootste zuiveringsinstallaties in het gebied Portogruaro en in de hele provincie Pordenone. Het bedrijf heeft zich altijd ingezet om zijn klanten een hoog niveau van efficiëntie en kwaliteit van dienstverlening aan te bieden, maar ook om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de recente liberalisering van de watervoorzieningsdiensten en de daaruit voortvloeiende concurrentie. Daarom is investeren in technologie en efficiëntie meer dan ooit een van de prioriteiten van Acque del Basso Livenza.

Volledig geautomatiseerd
Waterzuiveringsinstallaties zoals die van Acque del Basso Livenza zijn gewoonlijk onbemand.
Er is geen personeel op locatie, aangezien de installaties volledig geautomatiseerd zijn en in een continu-cyclus werken. Wanneer een van de motoren of pompen in een installatie defect raakt, moeten externe technici ter plaatse hiervan op de hoogte worden gehouden en dus 24 uur per dag paraat staan. Dit probleem vermindert vaak de totale productiviteit van de installaties en zorgt bovendien voor aanzienlijke personeelsbeheerkosten en lange wachttijden. Wanneer bijvoorbeeld een motor door overbelasting stopt, komt de hele installatie tot stilstand totdat een technicus naar de locatie gaat om de motorbeveiligingsschakelaar te resetten.
Om dit soort problemen op te lossen, besloot Acque del Basso Livenza onlangs om de innovatieve PKE-motorbeveiligingsschakelaar, geïntegreerd in het Eaton SmartWire-DT-systeem, te implementeren. Zelf is de PKE-schakelaar aangesloten op de XV-150-serie touchdisplay-PLC (programmable logic controller), die is uitgerust met een CANopen-interface.

Realtime bewaken
“Het is van essentieel belang dat elke afzonderlijke machine in een waterzuiveringsinstallatie op afstand kan worden bediend zonder fysiek naar de locatie te hoeven gaan”, legt Lorenzo Pattaro, Application Engineer Automation bij Eaton Italy, uit. “Dankzij de integratie van de PKE-motorbeveiligingsschakelaar in het SmartWire DT-systeem en de touchdisplay-PLC kan Acque del Basso gedetailleerde informatie per sms of e-mail naar de technici sturen. Waarna diezelfde technici eenvoudig via een computer of smartphone met de installatie kunnen communiceren.”
Een verbinding op afstand via VNC stelt de technici van Acque del Basso in staat om de door elke motor opgenomen hoeveelheid stroom realtime te bewaken. Ook kunnen ze de motor in geval van een overbelasting of technische stop meteen opnieuw van stroom voorzien en opstarten door op het scherm van een tablet of smartphone te tikken.
“Met de grafische interface van de in de installatie geïmplementeerde PLC kunnen gebruikers instellingen bekijken of wijzigen en interactie met de installatie onderhouden”, legt Pattaro uit. “Ook kunnen de technici precies hetzelfde zien vanaf de externe stations.”

Alles op afstand
Een andere belangrijke verbetering is de mogelijkheid om de oorzaak van eventuele storingen via externe stations vast te stellen. In het verleden ontvingen de technici na een fout automatisch een sms-bericht, dat bij de foutmelding echter niet aangaf wat de oorzaak was. Ook was er geen mogelijkheid tot interventie op afstand. Hoe anders is dat nu, vertelt Pattaro. “Het systeem is nu in staat om alle installatieapparaten op afstand te bedienen en biedt de technici de mogelijkheid de beveiligingskalibratie te monitoren. Ook kunnen technici onmiddellijk de oorzaak van een storing achterhalen en bepalen of er bijvoorbeeld een technische stop of kortsluiting is opgetreden.” Dankzij het innovatieve afstandsbedieningssysteem kunnen de technici de meeste problemen identificeren en oplossen zonder fysiek naar de installatie te gaan. Hierdoor heeft Acque del Basso Livenza de personeelskosten aanzienlijk verlaagd en de totale productiviteit van de installatie verhoogd.

Aanzienlijk verbeterd
Naast de PKE- en SmartWire-DT-technologie heeft Acque del Basso Livenza de omvormer uit de SLX9000-serie van Eaton geïnstalleerd. Met dit apparaat, dat via CANopen op de XV-150 touchdisplay-PLC is aangesloten, kan het bedrijf de motoren van de installatie bedienen. Ook kan het de instellingen, zoals bijvoorbeeld de versnellings-/vertragingscurves of de parameters van de PID-regelaar, wijzigen door simpelweg op een scherm te tikken. Bovendien heeft de SLX9000, net als de PKE, de diagnostische kwaliteit aanzienlijk verbeterd.
In het verleden verliep de identificatie van een storing alleen via een alarm, vertelt Pattaro. “Ook dat is veranderd, dankzij de extra CANopen-communicatiekaart die op de touchdisplay-PLC is aangesloten. Technici kunnen de fysieke toestand en snelheid van de omvormer bekijken, net als de stroom voor de motor. Daardoor krijgen ze een volledig overzicht van de status van de installatie.”
De completering van de Eaton-technologie in de installatie van Acque del Basso bestaat uit de XP-702 industriële pc. Dit om alle gegevens van de Eaton-apparaten samen met die van andere systeemcomponenten op te slaan en zo een algemeen beeld te geven van de toestand van de zuiveringsinstallatie.

Beheer radicaal veranderd
“De mogelijkheid die de Eaton-technologie biedt om in te grijpen vanaf externe stations, heeft ongetwijfeld de meeste indruk gemaakt op onze klant”, vertelt Pattaro. “Juist die eigenschap heeft ertoe geleid dat Acque del Basso heeft gekozen voor de PKE-motorbeveiligingsschakelaar die geïntegreerd is in de SmartWire-DT en XV-150 touchdisplay-PLC-producten. De installatie heeft het installatiebeheer van Acque del Basso Livenza radicaal veranderd, waardoor de technologie en efficiëntie van het systeem beslist zijn verbeterd.”
Waar het bedrijf vroeger moest vertrouwen op de beschikbaarheid van zijn technici, kunnen de meeste problemen nu op afstand worden opgelost. Bovendien kunnen de technici de bespaarde tijd gebruiken voor andere taken. En dat alles met meer efficiëntie en productiviteit als resultaat, naast de bijbehorende energiebesparing.

De installatie wordt geregeld en bediend via een industriële pc en tweetouchdisplays. De geïntegreerde afstandsbediening zorgt voor een betere beschikbaarheid.
Terug naar het case overzicht

Ook duurzaam besparen door juist te investeren?

Vraag volledig vrijblijvend onze duurzaamheidsmap aan. Het kost slechts een half uurtje van uw tijd en kan al snel een besparing opleveren. Vul het antwoordformulier in en een van onze adviseurs neemt per omgaande contact met u op.

book
*
*
*
*
laat dit veld leeg

Bedankt voor uw interesse. Uw gegevens worden verwerkt wij nemen snel contact met u op.

Onze duurzaamheids partners

Philips Lightning Siemens
Danfoss Schneider Electric
Eaton Phoenix Contact
Mennekes Stagobel Elektro
Rittal