Case overzicht

Besparen met dat wat je écht nodig hebt

De nieuwbouw van Induzz3 in Bilzen is compleet opgetrokken uit beton, gecombineerd met de best mogelijke isolatie. Alle draaiende HVAC-componenten worden frequentie-gestuurd. En dan de vloerverwarming: maar liefst 28 kilometer aan buizen loopt volledig onder de kantoren en werkplaats, waarbij een geothermische pomp de warmte uit de aarde haalt. “Een unicum in onze branche”, vertelt Dirk Paesen, die als zaakvoerder van Induzz3 heus voor meer conventionele oplossingen had kunnen kiezen. “Maar dat past ons niet. We helpen onze klanten met hun duurzame ambities. Dan kunnen we zelf niet achterblijven.”
Voorlopig is Induzz3 nog gevestigd in Houthalen-Helchteren. Vanaf hier, aan het Europark, bedient de industrieel automatiseerder een klantenkring die zich uitstrekt over het gebied tussen Antwerpen, Luik, Maastricht en Eindhoven. Verder dan dat wil Dirk met Induzz3 niet gaan. “Onze klanten vragen soms om ad-hoc-oplossingen, wat betekent dat wij snel ter plaatse moeten zijn. We willen bij bedrijven over de vloer kunnen komen, alleen dan behouden we een goede relatie met onze klanten.” Bovendien ligt het regionale karakter Induzz3 ook goed. “We blijven graag laagdrempelig. We hebben nu achttien medewerkers, juist dat maakt ons slagvaardig en efficiënt.”
Want hoe relatief klein ook: Induzz3 heeft als industrieel automatiseerder alles in huis. Het bedrijf omvat naast werkplaatsen voor mechanica en elektriciteit een buitendienst en biedt klanten voor- én nazorg. “Denk bij dat laatste aan datalogging”, vertelt Dirk. “Als we iets installeren, dan willen we later ook nagaan of het werkt. Onderhoud, metingen, trillingsanalyses en middenspanningscabines: we doen het allemaal zelf.”

Effectief voor specifieke eisen
Veruit de meeste klanten van Induzz3 zijn actief in de maakindustrie. Ieder met z’n eigen eisen, ieder met z’n eigen uitdagingen. Aan Dirk en zijn broer Wim om daar samen met hun collega’s specifiek op in te springen, al is er volgens Dirk wel sprake van een algemene tendens. “Duurzame maatregelen staan tegenwoordig in bijna elk bedrijf hoog op de agenda. Brachten wij die maatregelen een paar jaar geleden zelf onder de aandacht, nu vragen onze klanten er zelf om. In dat opzicht is er veel veranderd. Energiebewust en ecologisch produceren speelt een grotere rol, ook voor ons.”
Dus zijn het juist die duurzaamheid-gerelateerde vragen waar Induzz3 op inspeelt. Bijvoorbeeld met energiezuinige koppelingen, of met coatings die het binnenwerk van een pomphuis gladder en daardoor minder slijtagegevoelig maken. Ook ondersteunt Induzz3 haar klanten met frequentiesturingen. Het bedrijf is er volledig in thuis, wat wel blijkt uit de cijfers over 2017. Induzz3 installeerde vorig jaar 300 regelaars met een vermogen van minder dan 15 kW. Van exemplaren met een hoger vermogen plaatste de industrieel dienstverlener er 60. En van al die regelaars waren de meeste van Danfoss, vertelt Dirk. “Het is een betrouwbaar merk, met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Drives van Danfoss doen hun werk goed.”
Zo ook bij het bedrijf dat Breemes vroeg om mee te denken over een nieuwe aandrijving van een compressor. Het bleek een specifieke vraag, vertelt Peter Devue, productmanager industrial automation bij Breemes. “Vandaar dat wij die hebben voorgelegd aan Induzz3. Hier zijn ze specialist in aandrijftechniek. En van die kennis maken wij voor onze klanten graag gebruik.” Omgekeerd geldt volgens Dirk hetzelfde. “Omdat ons werkgebied zo groot en divers is, benutten we graag de expertise en productkennis binnen Breemes. Het bedrijf heeft voor ieder gebied een specialist en denkt niet in hokjes. Zo hebben wij het graag.”

Take What You Need
Dankzij de 160 kW Danfoss-regelaar en een IE3-motor realiseert de klant een besparing van € 39.000,- per jaar op zijn elektriciteitsfactuur. Dat klinkt haast hallucinant, maar is volgens Dirk zeker realistisch. En dat geheel volgens het zogenaamde TWYN-concept. “TWYN staat voor Take What You Need. En dat is precies wat een frequentieregelaar doet. Indien een motor direct aan het net is gekoppeld, dan werkt die pas optimaal bij een quasi volledige belasting. Met de frequentiesturingen van Danfoss halen we het maximale rendement bij ieder toerental en belasting. Je verbruikt dus alleen wat écht nodig is.”
Bovendien is daar volgens Dirk nog de piekbelasting tijdens het opstarten van een motor. “Dankzij een frequentieregelaar wordt die piek acht, negen keer zo laag. Geen overbodige luxe, zeker nu energieleveranciers bedrijven in de toekomst juist op die pieken meer gaan belasten.”
Energiebesparing brengt rendement, ecologisch produceren net zo. Maar waar ligt de grens? Dirk buigt zich geregeld over die vraag, om de klanten van Induzz3 zo goed mogelijk te ondersteunen. “Met duurzame ambities is uiteraard niets mis. Maar neem bijvoorbeeld een IE4-motor. Die is enorm energie-efficiënt en zuinig, al moet je goed calculeren wat de ROI is. Vooral bij kleinere vermogens is een standaard kooiankerrotor-principe volgens de IE3-norm een goedkopere oplossing. Het is aan een partner als Breemes en onszelf om daar scherp op te zijn. En samen met onze technische knowhow een klant écht duurzaam verder te brengen.

Brede blik maakt het verschil
De industrie maakt werk van economisch en ecologisch beter produceren. Zo merken ze ook bij Induzz3, dat als industrieel automatiseerder bedrijven breed en veelzijdig ondersteunt. Mechanisch en elektrotechnisch: Induzz3 is er vanuit de vestiging in Houthalen-Helchteren vanaf het eerste advies tot en met de uitvoering en nazorg. “En daarmee maken we het verschil”, stelt zaakvoerder Dirk Paesen. “Klanten willen voor hun technische vraagstukken graag één aanspreekpunt. Dus bieden wij dat, inclusief een 24-uursservice.”
Induzz3 ontstond uit de fusie van E-motion services bvba en Ineltec bvba van respectievelijk Dirk en zijn broer Wim. Recent kwamen ook Paesen nv en Imduzz bvba bij de groep. Met achttien medewerkers is Induzz3 niet groot, al is dat volgens Dirk een heel bewuste keuze. “Met deze omvang blijven we toegankelijk. En daarmee dicht bij onze klant.”

Terug naar het case overzicht

Ook duurzaam besparen door juist te investeren?

Vraag volledig vrijblijvend onze duurzaamheidsmap aan. Het kost slechts een half uurtje van uw tijd en kan al snel een besparing opleveren. Vul het antwoordformulier in en een van onze adviseurs neemt per omgaande contact met u op.

book
*
*
*
*
laat dit veld leeg

Bedankt voor uw interesse. Uw gegevens worden verwerkt wij nemen snel contact met u op.

Onze duurzaamheids partners

Philips Lightning Siemens
Danfoss Schneider Electric
Eaton Phoenix Contact
Mennekes Stagobel Elektro
Rittal