Case overzicht

Slim koelen biedt warm rendement

Betere voeding voor de wereld, voor nu én in de toekomst. FrieslandCampina maakt er dagelijks werk van, met locaties wereldwijd. Twee ervan staan in het Noord-Brabantse Veghel, waarvan één zich specifiek richt op de productie van jongdierenvoeders. Kalveren, biggen en lammetjes: ze groeien op en sterken aan met de voeding die vanuit Veghel naar de tussenhandel gaat. En dat na een nauwkeurig en doordacht productieproces, vertelt Frans Verwijst, manager technical services. “We werken hier in Veghel ordergestuurd, wat betekent dat we geen buffers hebben en produceren volgens strikte levertijden. De technische beschikbaarheid van installaties is enorm belangrijk. Valt hier iets uit, dan lopen we risico’s die we koste wat kost willen voorkomen.”
Voor de technische dienst is het uitvoeren van verbeterprojecten dan ook net zo belangrijk als preventief onderhoud. Gegevens van machines verschijnen in SAP EM, waarna Frans en zijn collega’s de data uitlezen en analyseren. Om daar vervolgens, waar nodig, actie op te ondernemen. “We voeren modificaties en wijzigingen uit in nauw overleg met onze collega’s van productie”, vertelt Frans. “Samen bekijken we waar processen beter kunnen, hoe we machines in een zo goed mogelijke conditie houden.”

Koel moet het zijn
Voor Frans en zijn collega’s draait alles om efficiëntie, veiligheid en kwaliteit. Zo ook als het gaat om de twee frequentieregelaars die op de locatie compressoren voor transportlucht aansturen. Beide regelaars hebben een vermogen van 160 kW en warmen relatief snel op. Zonder voldoende koeling wordt de temperatuur in de schakelkasten al snel veel te hoog, waardoor de frequentiesturing uitvalt. En juist dat laatste was bij een van de regelaars het geval, vertelt Frans. “We hadden een systeem dat bestond uit een combinatie van vloeistoffen, een warmtewisselaar, gekoeld water en ventilatoren. Maar dat bleek onvoldoende. Bovendien, stel dat de vloeistoffen de kast in zouden lopen… Dat risico wilden we niet nemen.”
Frans ging op zoek naar een oplossing en klopte ervoor aan bij itsme - zoals hij in dit soort situaties wel vaker doet. “We werken als FrieslandCampina al lang samen met itsme. Een flexibele partner, die zich onderscheidt met korte lijnen en snelle levertijden. We hebben het vermogen van de regelaars doorgegeven aan itsme, net als de benodigde koelcapaciteit. Uiteindelijk kwam itsme uit bij het koelaggregaat van Rittal, dat hier inmiddels alweer ruim een jaar de kast van de frequentieregelaar koelt. En dat pakt goed uit. Ook tijdens de écht warme dagen in de zomer functioneerde de regelaar het afgelopen jaar zonder problemen.” Volgens Frans volgt er binnenkort dan ook een Rittal-aggregaat voor de andere frequentieregelaar, die nog altijd werkt op het oude koelsysteem. “Het aggregaat van Rittal heeft zich zeker bewezen. Dus geven we dat graag een vervolg.”

Bijdragen aan duurzame toekomst
Ten opzichte van de oude situatie blijkt het Rittal-koelaggregaat niet alleen veiliger, maar ook tot 30, 40% zuiniger qua energieverbruik. Een aanzienlijk rendement voor weliswaar één installatie, al draagt de besparing volgens Frans goed bij aan de filosofie van FrieslandCampina voor duurzaamheid. “We willen ecologisch en energiebewust produceren. Daar doen we echt ons best voor, ook hier in Veghel. Afgezet tegen de gehele organisatie van FrieslandCampina is onze locatie geen grootverbruiker, al leveren we zeker onze bijdrage. Dus bekijken we de mogelijkheden voor zonnepanelen op het dak. En hangt hier inmiddels ook ledverlichting. Tel dat alles bij elkaar op en de totale energiebesparing zorgt voor flink wat rendement.”
Overigens staat ecologisch en energiebewust produceren niet alleen bij FrieslandCampina, maar binnen de gehele zuivelbranche hoog op de agenda, vertelt Frans. “Daar zijn convenanten voor opgesteld. Dus handelen we daar ook binnen FrieslandCampina naar en melden we altijd iets over duurzaamheid bij alles wat we doen. We monitoren ons energieverbruik, rapporteren daar maandelijks over en vragen ons voortdurend af waar we ecologisch voordeel kunnen behalen. Niet zozeer omdat het moet, maar vooral omdat we dat willen.”

Rittal aggregaat in gebruik bij Friesland Campina
Terug naar het case overzicht

Ook duurzaam besparen door juist te investeren?

Vraag volledig vrijblijvend onze duurzaamheidsmap aan. Het kost slechts een half uurtje van uw tijd en kan al snel een besparing opleveren. Vul het antwoordformulier in en een van onze adviseurs neemt per omgaande contact met u op.

book
*
*
*
*
laat dit veld leeg

Bedankt voor uw interesse. Uw gegevens worden verwerkt wij nemen snel contact met u op.

Onze duurzaamheids partners

Philips Lightning Siemens
Danfoss Schneider Electric
Eaton Phoenix Contact
Mennekes Stagobel Elektro
Rittal