Case overzicht

Duurzaam verlicht tot waar dat mag

Veiligheid gaat boven alles. Zo ook bij Campine, in Beerse. Op de locatie langs het kanaal Dessel-Schoten in de Kempen draait vrijwel alles om loodrecyclage en de productie van antimoontrioxide. Het is specifiek werk, dat gezien de gevaarlijke stoffen vraagt om de juiste kennis en ervaring. Op het terrein van zo’n twaalf hectare gelden dan ook destrengste normen, gericht op veiligheid, kwaliteit én continuïteit. Neem alleen al de hoogovens, stelt Rob Hoskens, onderhoudsverantwoordelijke bij Campine. “We kunnen die niet zomaar stilleggen. De productie moet door, dag en nacht.” De juiste omstandigheden, ze zijn in Beerse van enorm belang. In een 24-uursbedrijf als Campine moet de werkomgeving kloppen, ongeacht het tijdstip waarop de productiemedewerkers aan de slag zijn. Veel aspecten spelen daarbij een rol, maar als volgens Rob íets onmisbaar is, dan is het wel goed licht. “Dus doen we op dat vlak geen concessies. We gaan voor stabiliteit, wat betekent dat we zo weinig mogelijk omkijken willen naar de verlichting. Die moet betrouwbaar zijn. En dus kwalitatief in orde.”
Waar dat laatste toe leidt, weten ze bij Campine inmiddels maar al te goed. Het bedrijf hecht aan energiebewust ondernemen, onderstreept dat met een energieconvenant en voert er volop maatregelen voor door. Denk bijvoorbeeld aan frequentieregelaars, bewegingsdetectoren en duurzame verwarming. Maar ook aan energiezuinige verlichting in de productiehallen, met daarbij de keuze voor de CoreLine led-armaturen van Philips. Rob: “We moeten van de verlichting op aan kunnen, zeker in onze productieomgeving. De hallen zijn hoog, een interventie heeft al snel veel impact. Vandaar onze keuze voor CoreLine, dat voor ons de juiste prijs-kwaliteitsverhouding heeft.”

Eigen verantwoordelijkheid
Noem Campine gerust een begrip in de regio, met een historie die teruggaat tot 1912. Het non-ferrobedrijf is typisch zo’n onderneming die stevig verankerd is in de eigen omgeving en daar graag verantwoordelijkheid voor neemt. Wie wil zien hoe dat uitpakt, hoeft er niet eens het terrein van Campine voor op. Want het is al buiten op straat, tussen de lange gebouwen en het kanaal, waar het licht ’s avonds en ’s nachts als één lange, ononderbroken strook het wegdek helder verlicht. En dat is nogal een verschil met de oude situatie, vertelt Rob. “Die oogde rommelig, met meerdere soorten licht en ook donkere gedeeltes. Daar wilden we met het oog op de verkeersveiligheid echt vanaf.” De verlichting aan straat is het resultaat van twaalf Philips ClearWay ledmodules. Elk goed voor een lichtopbrengst van 9800 lumen en elk goed voor witgeel licht dat heel strak afgebakend tot aan de overkant van de weg komt. “Juist dat laatste was voor Campine erg belangrijk”, vertelt Dirk Dierckx, die als technisch commercieel afgevaardigde namens Breemes hielp bij de keuze voor de verlichting. “Het licht mocht tot aan de rand van het kanaal komen – en ook écht niet verder dan dat. Niet alleen vanwege de veiligheid op het kanaal, maar ook met het oog op de overzijde. Aan de andere kant van het kanaal ligt een natuurgebied. Dieren die daar leven mogen geen hinder ondervinden van het licht.”

De beste oplossing
Aan de straatverlichting bij Campine ging een uitgebreide lichtstudie door Philips en Breemes vooraf. “En dat is iets wat ik erg waardeer van beide bedrijven”, vertelt Rob. “Ze komen daadwerkelijk langs, beoordelen zelf de situatie en bedenken er vervolgens de beste oplossing voor. Dat dit laatste hier zeker het geval is, blijkt wel uit de reactie van de vrachtwagenchauffeurs. Mopperden zij voorheen wel eens over de buitenverlichting, nu is hun reactie alleen maar positief. Ze zijn echt tevreden met de nieuwe verlichting aan straat.” Eddy Lauryssen, lichtadviseur bij Philips, hoort het verhaal van Rob tevreden aan. En knikt instemmend wanneer hij Rob hoort vertellen over de positieve feedback van de vrachtwagenchauffeurs. “Want laat nu juist dat laatste iets zijn waar we bij Philips scherp op letten. Bij verlichting gaat het altijd om twee dingen. Ten eerste: waar dient de verlichting voor? Maar ook: wat doet datzelfde licht met de mensen? Wanneer wij hier voor Campine een hal verlichten, dan is alertheid een belangrijk aspect. Industrieel, wit licht: daar blijft een persoon wakker van, wat juist in een productieomgeving van groot belang is. Hetzelfde geldt voor de situatie hier aan straat: we moesten lichtvervuiling voor het natuurgebied voorkomen, zónder in te boeten aan het gevoel van veiligheid. Ik denk dat we daar met deze oplossing zeker in geslaagd zijn.”

Campine is een begrip in de regio, met een historie die teruggaat tot 1912.
Terug naar het case overzicht

Ook duurzaam besparen door juist te investeren?

Vraag volledig vrijblijvend onze duurzaamheidsmap aan. Het kost slechts een half uurtje van uw tijd en kan al snel een besparing opleveren. Vul het antwoordformulier in en een van onze adviseurs neemt per omgaande contact met u op.

book
*
*
*
*
laat dit veld leeg

Bedankt voor uw interesse. Uw gegevens worden verwerkt wij nemen snel contact met u op.

Onze duurzaamheids partners

Philips Lightning Siemens
Danfoss Schneider Electric
Eaton Phoenix Contact
Mennekes Stagobel Elektro
Rittal